Dom

Jakie są najlepsze maszynki do mielenia mięsa?

Maszynka do mielenia mięsa to narzędzie kuchenne stosowane do rozdrabniania mięsa. Głównym czynnikiem maszynki do mielenia mięsa jest ślimacznica. To ona doprowadzona w ruch obrotowy, niezwykle powolny, przesuwa kawałki mięsa do zmieniających się noży, jakie dzielą go oraz przepuszczają poprzez tarczę pokrytą małymi odstępami.

Maszynka ręczna lub elektryczna?

Być może należysz do grona tychże, jacy korzystali także z tradycyjnych maszynek do mielenia mięsa lub choć kojarzysz to narzędzie z babcinej kuchni. Obecnie tradycyjne maszynki to przeżytek – pozostawiają miejsca łatwym w obsłudze, wszechstronnym maszynkom elektrycznym. Ręczne projekty nie dosyć, iż potrzebują wiele siły podczas mielenia, to na dodatek montowane są na brzegu blatu stolika, co po pewnym okresie często wywołuje jego uszkodzenie. Maszynki do mielenia mięsa elektryczne nie są poruszane siłą rąk, natomiast zatem mielą żywność błyskawicznie oraz łatwo.

Istotne parametry oraz funkcje maszynek do mięsa

Maszynka do mięsa, jak już sugeruje jej nazwa, ma za zadanie mielić mięso, choć nowsze typy mają różne przystawki tnące oraz mielące, jakie poradzą sobie z rozbiciem np. grzybów, lub kapusty na pierogi, lub sera na ciasto. Generalnie rzecz biorąc, maszynki do mięsa dzielą się na dwa typy – elektryczne oraz ręczne. Jak już zostało wspominane, tradycyjne maszynki do mięsa występują już powoli z zastosowania, jednak mnóstwo osób ma je także w swym domu. W sklepach natomiast można nabyć niemal tylko i wyłącznie elektryczne maszynki do mielenia mięsa.

Moc oraz skuteczność przede wszystkim

Własne matki oraz babki z pewnością pamiętają też tradycyjne maszynki mielenia do mięsa. Teraz rzadko można je napotkać, prymat wiodą ich elektryczne odpowiedniczki. I dobrze, w końcu mielenie mięsa wcale nie należało do najłatwiejszych domowych czynności, natomiast innowacyjna maszynka zrobi to za nas błyskawicznie oraz efektywnie. Co więcej nie musi być ona montowana do kuchennego blatu, co jeszcze bardziej ułatwia jej wykorzystywanie. To jak skutecznie, efektywnie oraz błyskawicznie mieli mięso określona maszynka zależy przede wszystkim od jej mocy.

Nabywając maszynkę, postawmy na typy o wielkiej mocy. Naturalnie nie zawsze będzie ona potrzebna, jednak w wypadku mielenia mięsa z elementami kości, modele o małej mocy mogą się zacinać. Mnogość dostępnych na sklepowych półkach narzędzi ma moc od 300W do choćby 2000W. Istotną korzyścią narzędzi o większej mocy jest przede wszystkim dłuższa praca bez przegrzania, natomiast tymże samym bez potrzeby ich wyłączania. Maszynki o małej mocy są dosyć niedrogie, natomiast musimy pamiętać, iż będą się one nadawać tylko do przerabiania niezwykle miękkiego mięsa oraz nie umożliwią nam ciągłości pracy.