Whisky Jack Daniels

Jack Daniel’s to amerykańska klasyka. Bursztynowy trunek rozpoznawalny i uwielbiany przez wszystkich jest już z nami od ponad 150 lat. Jego początki sięgają 1866 roku, kiedy to Jasper Newton Daniel, zwany Jackiem, wyprodukował pierwszą butelkę. Historia Jack Daniel’s rozpoczyna się w małym miasteczku Lynchburg na południu Stanów Zjednoczonych, w słonecznym i suchym Tennessee. To tam twórca marki odkupił destylarnię od znajomego pastora i zaczął wytwórstwo na masową skalę. Jack Daniel’s to 80% kukurydzy, 12% jęczmienia i 8 % żyta. Te wszystkie składniki składają się na sour mash, czyli kwaśny zacier. Słodycz kukurydzy równoważy żyto, które w dodatku dodaje smakowej pikanterii. Bazą amerykańskiego trunku jest woda wapienna z jaskini Cave Spring Hallow, położonej w pobliżu destylarni whisky. Firma od początku stawiała na miejscowe dobra natury i tę tradycję kontynuuje po dziś dzień. Mocny smak Jacka Daniel’s to idealnie wyważona mieszanka przypraw, owoców i innych, przemyślanie dobranych akcentów. Kolor bursztynowy, złoty. Smak to balans miedzy słodyczą a drzewnym smakiem wyczuwalny waniliowo-karmelowy, wyczuwalne nuty cytrusów, kukurydzy, akcenty klonu. Finisz waniliowy, lekko pieprzny ,trochę goryczkowy i dębowy, dość wyraźny. Nie bez powodu Jack Daniels to jeden z najlepiej sprzedających się alkoholi na świecie. Idealnie dostosowuje się do każdej sytuacji. Perfekcyjnie sprawdzi się jako element relaksu po ciężkiej pracy, ale również na imprezie czy podczas wieczoru z przyjaciółki lub z książką. Kwadratowa, charakterystyczna butelka z wyżłobiona szyjką, towarzyszyła amerykańskiej whiskey Jack Daniel’s właściwie od samego początku. Jasper Newton Daniel spełnił swoje marzenie i stworzył cały produkt z dbałością o najmniejszy detal. Nie zadowolił się typowym wówczas szkłem od dystrybutorów alkoholi. Postawił na oryginalność i wybrał kwadratowy kształt butelki. Forma szkła po dzisiejszy dzień wyróżnia się na tle innych trunków.